Här ser man hur universitet vill bygga ut i Kalmar hamn. Bild: Malmström Edström arkitekter/Jais arkitekter
kalmar

Nya krav innan nya Linnéuniversitetet kan godkännas

Nu har länsstyrelsen yttrat sig om förslaget till placering av Linnéuniversitetet i Kalmars hamn. Kalmar kommun måste bland annat utveckla sitt planförslag och visa hur man undviker att hindra hamnens utvecklingsmöjligheter och hur säkerheten i området ska garanteras innan förslaget kan godkännas.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att Kalmar hamn är viktig för näringslivet i regionen, särskilt för jord- och skogsbruksanknutna näringar. Ett flertal företag i och utanför kommunen är beroende av hamnens funktion och transporter dit.

Planförslaget som har tagits fram för området innebär att en rad komplexa frågeställningar måste utvecklas innan förslaget kan anses lämpligt, skriver länsstyrelsen vidare.  

Hamnens utveckling får inte hindras

Kommunen måste till exempel visa hur ytorna mellan hamnen och universitetet kan utnyttjas på ett sätt som inte skadar hamnens utvecklingsmöjligheter inom ramen för sitt miljötillstånd och inom nuvarande hamnområde. Mot bakgrund av att hamnens verksamhet till sin natur kan orsaka störningar i form av buller och damm och liknande så är disponeringen av de ytorna mycket viktig.

Dessutom finns ett riksintresse av att Södra vägen och järnvägen fortsatt har god tillgänglighet till hamnen och kommunen måste visa konkret hur den ska bibehållas samtidigt som säkerheten blir god för det ökade antal människor som är tänkt ska röra sig inom, till och från området.

Ökat antal människor ökar krav på säkerheten

Länsstyrelsen pekar också på att Räddningstjänsten måste kunna genomföra insatser i området. Eftersom fler människor ska röra sig i ett område med en komplex riskbild är det mycket viktigt att tillgodose räddningstjänstens krav på tillgänglighet och utrymningsmöjligheter.

Det här är alltså saker som Kalmar kommun måste titta närmre på men Länsstyrelsen konstaterar också att ett centrumnära läge för Linnéuniversitetet kan ge god konkurrenskraft och öka Kalmars attraktivitet och bidra till att ge staden en livaktig stadskärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista