Ricky Kling kör för Vetlanda mot pappa Anders Västervik. Foto: Arkivfoto Ted Karlsson / Scanpix
Speedway

Bäst när det gäller avgör i speedwayslutspelet

Efter 14 omgångar i elitserien fortsätter sex lag kampen om speedwaymedaljerna. Serieresultaten är nu historia. Lagen börjar om från noll och möts på hemma- och bortabana med en veckas mellanrum i kvartsfinalerna.

För de två sämst placerade lagen i elitserien är säsongen över. För de två lagen med flest poäng väntar två veckors vila i väntan på semifinal. För de fyra lagen i mitten av tabellen väntar kvartsfinaler två tisdagar i rad.

Indianerna kör mot Smederna och Västervik skall möta Vetlanda. De sammanlagda vinnarna går vidare till semifinal där Piraterna och Dackarna väntar.

Omstart

Resultaten från säsongens matcher i elitserien har inte längre någon påverkan. Nu gäller det att prestera maximalt under kvartsfinal för att förlänga säsongen till semifinalerna och vidare till de hägrande finalerna i september.

Smederna - Indianerna

Samma lag möttes i sista omgången av elitserien och då vann Indianerna klart på sin hemmabana medan vårens möte i Eskilstuna vanns av Smederna med minsta möjliga marginal.

Till första kvartsfinalmötet planerar inget av lagen någon ändring bland förarna. Indianerna hade frågetecken för Damian Balinski som hade problem att få fram tillräckligt bra motorer men både Protasiewicz och Holta har lovat ha motorer i backup om något går sönder.

Smederna har värvat polske Tomasz Chrzanowski i veckan och han finns som alternativ om någon av de anmälda inte kan vara med.

Indianerna körde kvartsfinal även 2012 och slog då ut Hammarby efter stor vinst hemma. Smederna är nykomlingar efter flera säsonger i allsvenskan efter ekonomiska problem.

Smedernas lag: 1 Grigory Laguta , 2 Magnus Zetterström , 3 Peter Karlsson , 4 Krzysztof Buczkowski , 5 Andreas Jonsson , 6 Linus Eklöf , 7 Oliver Berntsson

Indianernas lag: 1 Rune Holta , 2 Joonas Kylmäkorpi , 3 Piotr Protasiewicz , 4 Antonio Lindbäck , 5 Niels-Kristian Iversen , 6 Damian Balinski 7 Mathias Thörnblom

Västervik - Vetlanda

Västervik och Vetlanda möttes även i slutet av serien i en länge jämna match där Västervik avgjorde sent till vinst 48-42. Efter det har det gått tungt för Västervik med två stora förluster och missad direktplats i semifinal.

Till första mötet med Vetlanda gör Daniel Davidsson comeback som reserv i stället för Ludvig Lindgren.

Vetlanda var för en vecka sedan nära att missa slutspel och riskerade till och med att åka ur elitserien men en efter en fin spurt mot Hammarby i kombination med att Vargarna förlorade så väntar kvartsfinal. Trots ojämna resultat har Vetlandas formkurva pekat stadigt uppåt i augusti.

Fördelen av hemmabanor lär spela stor roll och värt att notera är att Västervik valde att börja hemma för att skaffa sig ett bra utgångsläge till den tuffa utmaningen att köra i Vetlanda.

Regerande mästarna har anmält samma lag som senast vilket innebär att Ricky Kling är med och kör medan pappa Anders är lagledare för motståndarna Västervik.

Västervik körde mot smålänskt motstånd även i kvartsfinalerna 2012 men blev då utslagna av Dackarna. Vetlanda vann SM-guld 2012 efter finalvinst över Piraterna.

Västerviks lag: 1 Hans Andersen , 2 Peter Ljung , 3 Chris Harris , 4 Troy Batchelor , 5 Daniel Nermark, 6 Tomasz Jedrzejak , 7 Daniel Davidsson

Vetlandas lag: 1 Martin Vaculik , 2 Bartosz Zmarzlik , 3 Jaroslaw Hampel , 4 Thomas H Jonasson , 5 Janusz Kolodziej , 6 Ricky Kling , 7 Jacob Thorssell.

Hur det går i kvartsfinalerna kan du följa via speedwayextra på www.sverigesradio.se/radiosporten eller som en del av tisdagssportextra i P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".