Ironman

Ny simbana till nästa års Ironman

1:11 min

Arrangören för triatlontävlingen Ironman i Kalmar planerar att göra om simbanan till nästa år. Det, efter att en man skadades allvarligt och flera deltagare fick sparkar då de trängdes i vattnet i år.

En fantastisk tävling - men en skräckfylld simning för många deltagare. Så kan årets Ironman i Kalmar sammanfattas.

Vid tävlingen i helgen blev det trångt och många deltagare fick ordentliga sparkar när de trängdes på banan. En man skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

Arrangören tittar därför nu på hur man kan göra simningen säkrare.

– Det står ju helt klart och fast att vi måste hitta på något annat till nästa år, säger Tobias Borger som är VD för Kalmar Triatlon till P4 Kalmar.

Simningen är alltid besvärlig i Ironmantävlingar när tusentals personer ska i vattnet i stort sett samtidigt. I regel sprids de ut ganska fort - men inte i Kalmar. Här simmar man en varvbana så de snabbaste kommer i fatt de som ligger sist.

Hur man ska lösa problemet är inte klart - att ta ut simmarna längre ut i Kalmarsund är inte att tänka på. Strömmarna där kan göra att simmarna inte kommer någonstans. Men Tobias Borger säger att man jobbar på en lösning.

Även om simbanan blev en chock för många deltagarare så avtar inte intresset för tävlingen, som lockar med både fantastiska banor och storpublik. Och klart är att den kommer att växa ännu mer till nästa år.

– Vi tror att vi har ungefär 2200 till start nästa år, säger Tobias Borger.

P4 Kalmar: Ni kan växa ytterligare lite alltså?

– Ja, det kan vi göra. Men det krävs ju att simbanan designas om eller att man gör olika typer av simstarter.

I nuläget är det cirka 1700 deltagare anmälda till Ironman Kalmar 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista