Tillväxtverket skylt. Foto: Scanpix
Kalmar län

Enhet hjälper småföretag tolka krångliga regler

1:25 min

Många företagare upplever det krångligt att vara i kontakt med myndigheter och att förstå, och sätta sig in i, komplicerade regler. P4 Kalmars lyssnare har också hört av sig och berättat om snåriga regler och avgifter som är lika höga - oavsett om företagen är små eller stora. Tillväxtverket arbetar aktivt med att minska krånglet.

Enheten, som kort och gott heter Regelförenkling, finns på Tillväxtverket. Där är Stefan Ernlund enhetschef och han berättar att de inte jobbar med att skriva om regler - men däremot med att göra myndigheternas regler enklare att förstå.

– Det vi kan se i de undersökningar vi har gjort, är att det är de små och medelstora företagen där regelförenkling gör störst skillnad.

De flesta småföretag har i första hand kontakt med sin kommun, snarare än statliga myndigheter. Därför arbetar Tillväxtverkets regelförenklare med att utbilda landets kommuner.

– De här utbildningarna är vi väldigt nöjda med, berättar Stefan Ernlund.

– Det är ett 80-tal kommuner som i dagsläget har gått utbildningen i att förenkla.

Stefan Ernlunds enhet har i flera år jobbat med att myndigheter ska tänka "småskaligt först", en idé som sprids av bland annat EU.

– Tanken är att blir det bra regler för småföretagen, så blir det oftast det för de stora också. Men det är inte alltid det är tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista