Emån. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
Mönsterås

Emåfiske ska locka fler besökare

1:12 min

Fisket i Emån ska lyfta bygden. Det hoppas Jens Nilsson på Mönsterås kommun. Satsningen som ska göras ska bland annat ge bra boende för besökande fiskare som vill uppleva fisket i Emån.

– Vi lever på gamla meriter i mångt och mycket får man tyvärr säga. Emån är världsberömt, framför allt för havsöringsfisket, och senaste hundra åren har det egentligen bara blivit sämre, säger Jens Nilsson.

Vid Jungnerholmarna ska det bli övernattningsstugor och en ny servicebyggnad intill. Det ska också bli lättare att hitta till Emån och fisket där.

Totalt satsar kommunen och kustlandet nästan 1,3 miljoner kronor. Fliseryds sportfiskeklubb ställer dessutom upp med gratis arbetskraft i projektet.

Men det handlar inte bara om att locka fiskare både från Sverige och utlandet till Emån med bra boende. De som kommer ska också bli nöjda och då är det viktigt att det finns fisk.

Hittills är det havsöringen som lockat mest, men enligt Jens Nilsson finns det mycket annan fisk som också kan locka fiskeintresserade att komma till Emån.

– Emån är ett av de mest artrika vattnen i Sverige. Det finns väldigt många olika arter som man kan marknadsföra. Det finns gädda, abborre och så finns det jättefina färnabestånd i Emån som vi gärna vill framhålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista