Arkivfoto: Banna Thioubou/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Jordens resurser är slut för i år

5:32 min

Med 133 dagar kvar av året har vi människor redan förbrukat hela jordens årsresurs när det gäller den ekologiska produktionen av varor och tjänster. Man kan helt enkelt säga att resten av året lever på jordens energireserv. Det är Världsnaturfonden som uppmärksammar detta för att vi alla ska tänka till lite extra för att hjälpa miljön.

– Det är ungefär som man kan känna det om man festat upp en hel årslön på åtta månader och vet att man har fyra månader kvar som man ska klara, säger Carina Borgström Hansson på Världsnaturfonden.

Hur menar ni?

– Vi kan kalla det övertrasseringsdagen, eller den ekologiska skuldens dag. Idag är alltså den dagen på året då vi förbrukat hela det här årets produktion av ekologiska varor och tjänster. Det här är alltså dagen då vi inte längre lever på räntan utan börjar tulla på naturkapitalet på banken jorden, förklarar Carina Borgström Hansson.

Hur då?

– Vi konsumerar det här mycket snabbare än vad jorden kan nyskapa. Det är det som Overshoot day uppmärksammar. Att hastigheten med vilken vi drar upp fisk ur haven, hugger ned skog och pumpar ut koldioxid i atmosfären överstiger jordens förmåga att suga upp koldioxid, att skapa nya fiskbestånd och träd, säger Carina Borgström Hansson.

Men kan man verkligen mäta så?

– Nej, men det här är ju ett pedagogiskt sett att räkna ut hur mycket vi är i obalans med vad jorden klarar ut, säger Carina Borgström Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista