1 av 2
Ole Jakob Ökselev och Berit Stene från Norge är bara två av de många turister som besöker Öland i sommar. Foto: SR
2 av 2
Danska turisterna Ole Tenndal och Anne Marie Warfield. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Borgholm/Mörbylånga

Rekordmånga turister på Öland i sommar

1:12 min

Det har varit en bra turistsommar, bland annat på campingplatserna, som märker av en ökning av antalet turister. Böda Sand på Öland haft sin bästa säsong någonsin. Och när P4 Kalmar besöker Ölands turistbyrå vid brofästet är det fortfarande gott om turister, fler än vanligt vid den här tiden.

De första siffrorna över sommarsäsongen kommer först om några veckor. Men redan nu är Lars Isacson, vd på campingföretagens branschorganisation SCR, övertygad.

– Det är ingen tvekan om att det har varit en bra campingsommar, bättre än förra året. Vi har haft en fantastisk juli, och en bra inledning på augusti, säger han till TT.

Alla företag TT varit i kontakt med beskriver en väldigt bra säsong. Böda Sand på Öland har haft sin bästa någonsin.

– Vi är upp fem procent på totalen, säger VD Anna Barkevall.

När P4 Kalmar besöker Ölands Turistbyrå intill Ölandsbron är det fortfarande gott om turister.

– Det är liten en impuls att vi skulle resa till Öland. Vi var i Göteborg och hade lite tid över och så fick vi lust att resa hit, säger Berit Stene från Norge som går runt där inne.

På disken har Rebecka Johansson fortfarande fullt med turister att ta hand om.

– Det är mer folk än jag räknat med och mer folk än den här tiden förra året.

Även om det inte finns några siffror ännu är bilden av sommaren på Öland tydlig.

– Det har varit väldigt mycket att göra. Kanske mer folk än tidigare år, särskilt norra delen av ön har varit väldigt fullbokat.

Sedan länge är det klart att det är norra delen av Öland som lever upp mest när turisterna kommer till ön. Men turisterna har också alltmer börjat upptäcka den södra halvan.

– Det har ju ändrat sig över åren, från att ha varit en liten provinsby till att ha blivit en turiststad, säger Ole Tenndal från Danmark som varit på Öland och omkring Färjestaden de senaste tio åren.

När P4 Kalmar är nere invid gästhamnen i Färjestaden är det såklart mer glest mellan borden än för några veckor sen, men näringsidkarna vi talar med på hamnplan är ense om att det har varit en kanonsommar.

-– Man har ju bara hoppats att det skulle bli mycket folk och det har ju visat sig bli väldigt mycket folk, över förväntan, säger Lotta Sjöberg som haft sin keramikverkstad vid hamnplan i 20 år.

De senaste åren har hon fått alltfler grannar; här finns caféer och restauranger och färjan till Kalmar är tillbaka sedan tre år tillbaka.

Ett tecken på att det varit mycket turister här och i trakterna runt omkring är det ökade tryck som Södra Ölands hälsocentral här har upplevt.

Chefen där, Lillemor Broling, säger till P4 Kalmar att hon upplever att det varit betydligt mer turister som sökt vård än vanligt i år.

Sommaren sämre för Glasriket

Det vackra sommarvädret är inte bra för alla. Stine Breum-Appelqvist är tillförordnad vd för turistbolaget Glasriket, och säger att på glasbruken har det inte varit lika fullt med folk i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista