Arkivfoto: Tore Meek/Scanpix.
Kalmar län

Stora skillnader mellan länets privata simskolor

Svenska Livräddningssällskapet: "Det ska vara utbildade simlärare"
1:39 min

Förutsättningarna för den privata simskolan skiljer sig mycket, beroende på vilken av Kalmar läns kommuner du bor i. Det visar P4 Kalmars kartläggning inför hösten 2013.

Ida Alegrim är fem år, och ska gå sista terminen i simskolan som hennes föräldrar betalar.

– Vi simmade lite längder till den djupaste bryggan, berättar hon.

Förutsättningarna för simskolan skiljer sig rejält i Kalmar län. Ida måste till exempel åka totalt sex mil för att lära sig simma inomhus - från Mörbylånga till Kalmar och sedan tillbaka igen.

Priserna varierar också i länet - från 300 kronor i startavgift och sedan 25 kronor per gång så länge det behövs, till över 1 200 kronor för ett helt paket med 15 gånger. Hur många barn det är i grupperna skiljer sig också, precis som hur långa lektionerna är. Att jämföra är därför inte lätt.

Idas mamma Sofie Alegrim tror att priset spelar roll - och att det finns föräldrar som undviker simskolan:

– Det beror på vilken inkomst man har i familjen, hur man ställer sig till om det är okej eller inte, säger hon.

Mona Lisa Wernesten är utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet. Hon har inga synpunkter på att det ser lite olika ut, men tycker att alla utbildningar ska ha kvalitet.

– Och med kvalitet menar vi att det ska vara utbildade simlärare, för det har vi sett att det är lite si och så med det. Och att man ska vara en simlärare på max åtta barn - om man är två så kan man ha upp till 12 barn i grupperna.

Mona Lisa Wernesten poängterar att det tar tid att lära sig simma.

– Några simskolor kanske har simgaranti, att "gå 10 gånger hos oss, sedan kan ditt barn simma" - och det kan man aldrig säga. Det tycker jag är oseriöst, för det ser så olika ut hos varje barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".