Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Friskolekoncernen Praktiska med på varningslista

Gymnasiekoncernen Praktiska Sverige, med en skola i Kalmar, pekas ut på en varningslista från kreditupplysningsföretaget UC. Enligt UC:s lista har Praktiska Sveriges ekonomi riskklass 1. Förra året gjorde Praktiska en förlust med 26 miljoner kronor, men ska enligt bolaget själva nu ha en stabil ekonomi.

Efter första halvåret i år redovisade Praktiska ett positivt resultat.

– Resultatet för 2012 blev negativt, vilket främst berodde på att Praktiska Sverige AB valde att avveckla åtta skolor, skriver bolaget på sin hemsida.

-- Avveckling kostade ett flertal 10-tals miljoner kronor vilket hanterades som en engångskostnad år 2012 och därmed starkt påverkade resultatet negativt.

Praktiska Sverige har 5 000 elever på ett 50-tal orter i landet, enligt TT.

– Sverige har haft sjunkande elevkullar mellan 2010 och 2015 med 25 procent färre gymnasieelever. Det påverkar alla aktörer negativt, säger Peter Möller, partner på FSN Capital, det norska riskkapitalbolag som äger skolgruppen Praktiska till TT.

I nuläget ser han ingen risk för konkurs.

– Men på sikt beror risken på hur marknaden utvecklar sig. Vi är långsiktiga ägare. Typiskt sett äger vi bolag mellan fem till sju år. Praktiska har vi än så länge ägt i tre och ett halvt år, säger han till Dagens Industri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".