Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Mönsterås

Fullt på jourhemmen – 70 katter lever på gatan

1:16 min

Problemen med övergivna katter minskar inte. Bara i Mönsterås finns 60-70 katter som lever på gatan. Och djurskyddet som tar hand om övergivna katter för att hitta nya hem åt dem kan inte ta emot fler i sina jourhem.

Att det blir så många förvildade katter beror inte minst på att många strunttar i att kastrera sina, säger Anna Hultman på djurskyddet i Mönsterås:

– Kastrerar man inte sina katter, så blir de ju fler. Och då blir de kanske vilda om de är födda utomhus.

Fördelar med en vuxen katt

I dag har djurskyddet drygt 20 jourfamiljer som kan ta hand om infångade katter i väntan på att man hitar permantent hem till katterna.

Det räcker inte långt. Framför allt de vuxna katterna bli ofta kvar ganska länge hos jorufamiljerna – kattungar som fångas in är oftast lättare att hitta hem till.

Men det är synd tycker Anna Hultman, då det kan vara smartare att ta en katt som är ett två år gammal och redan har utveckalt sin personlighet:

– Då kan du se att "den här katten tycker om att ligga i soffan och mysa – vad skönt, det gör jag också". Eller "det här är en busig katt som kan vara med i stugan och åka husvagn, vara med och vara lite busig".

Hamnar på gatan

Det är ofta katter runt ett år gamla som överges. Då har ägaren hunnit tröttna och ger upp. Katten hamnar på gatan och där kan den bli kvar länge i väntan på att det ska finnas plats på ett av jourhemmen.

– Vi sålde två katter i går, vilket var jättetrevligt, och en katt förra veckan. Det verkar fungera jättebra i hemmet. Men det är lite mer sällan – och vi behöver lite mer snurr på försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista