Kalmar län

Don Quijote tar plats på Byteaterns scen i höst

Efter att tidigare haft föreställningar för barn och ungdomar är det nu de vuxna som ska få stifta bekantskap med Don Quijote och hans väpnare Sancho Panza. För även om pjäsen bygger på en bok från 1600-talet har den mycket att lära oss menar Daniel Rylander som är en av teatercheferna på Byteatern.

– Det som är styrkan i hela Don Quijotehistorien handlar om hur våran värd just nu är väldigt förnuftsbaserad, säger han.

– Att allt ska puttas in i olika fack. Och det menar jag att Don Quijote med hela sin uppenbarselse protesterar mot. Han väljer att se världen i helt andra färger än oss andra, och det gör honom till en lyckligare person.

Historien om Don Quijote är en av de riktigt stora klassikerna. En klassiker som Byteatern alltså presenterat för både barn och ungdomar. Nu är det dags för de vuxna att lära känna Don Quijote och hans väpnare Sancho Panza.

Elever får skapa teater

Det händer mycket mer än så på Byteatern, som precis som vanligt gör mycket som riktar sig till de yngre.

I höst ska till exempel elever från tvåan och fyran få vara med och skapa teater. Anna Greta Larsson är pedagogiskt ansvarig på Byteatern.

– De kommer under två timmars tid vara med om en hel process från idé till premiär. Hur vi arbetar här på teatern med en föreställning. Normalt tar det väl sex månader till ett år den här processen, men på två timmar ska vi klämma in det med ungarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista