MDPV. Foto: Harbin/Wikipedia Commons (public domain).
Västervik

"Folk har slängt sig ut genom byggnader"

1:17 min

Den så kallade kannibaldrogen, MDPV, finns i norra delarna av Kalmar län – och det finns en oro för att drogen ska sprida sig till resten av länet. Enligt Philip Lalander, professor i socialt arbete vid högskolan i Malmö, drabbas många användare bland annat av svår paranoia.

– Man känner sig övervakad, man kan få hörsel- och synhallucinationer som gör att man blir väldigt rädd. Det finns flera fall i Norrköping där folk slängt sig ut genom byggnader för att komma bort från det man är rädd för.

MDPV fick namnet kannibaldrogen efter att en man i USA som tagit drogen började äta på en annan man. Men Philip Lalander tycker att det är ett missvisande namn.

Ovanligt otäck

Drogen som är centralstimulerande och gjord i laboratorium verkar framför allt locka lite äldre missbrukare som tycker den ger ett bättre rus än till exempel amfetamin.

Men han säger också att det är en ovanligt otäck drog med tanke på vad den gör med dem som använder den.

– Jag brukar var lite skeptisk när det kommer nya droger och tänka att man överdriver riskerna. Men genom att jag pratat med folk som använt drogen och sett hur folk kan bli. Jag har set de här kraftiga viktnedgångarna, att man i någon mening blir ganska förändrad i den desperata situation man hamnar i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista