Arkivfoto: Mikael Fritzon/Scanpix.
Speedway

Västervik ensamma om större speedwaypublik

1:34 min

Alla speedwayklubbar utom en i elitserien visar minskade publiksiffror i år jämfört med förra året. Av de klubbar som låg i högsta serien även i fjol är det bara Västervik som har ökat publiksnittet. Dackarna hade flest åskådare 2013 men tillsammans med grannklubben Vetlanda har de ändå minskat mest.

Drygt 152 000 åskådare följde årets matcher i elitserien på plats. Det är nästan samma antal som förra året, men bakom siffrorna ligger att nykomlingarna Smederna lockade mycket större publik än Valsarna som flyttades ner i fjol.

Alla andra lag utom Västervik har minskat publiksnitt i år. Störst är tappet för mästarna Vetlanda som inte varit något topplag i årets serie och minskat med drygt 500 åskådare per match. Flest åskådare, precis som de senaste åtta åren, har följt Dackarnas hemmamatcher – men även de har minskat med nästan 500 i snitt.

Klarade sig ur ekonomisk knipa

Att Västervik speedway ökat sitt publiksnitt är extra välkommet för den klubben som haft stora ekonomiska problem och då påbörjade en rekonstruktion 2010. Sedan dess har klubben både lyckats gå till slutspel två år i rad och samtidigt minska sina kostander.

– Det var en knepig balansgång men vi hade inget val om vi ville vara kvar i elitserien, säger ordförande Seimor Östervall.

"Helt okej"

Att få stor publik till matcherna är viktigt för klubbarnas ekonomi:

– Publikintäkterna är väldigt viktiga för oss och vi hade budgeterat med 2 400 åskådare per match så årets snitt på 2 635 i grundserien är helt okej, säger Seimor Östervall.

– Publiksiffrorna är jätteviktiga och i synnerhet för oss med ganska stora arenor. Det är viktigt att det ser välfyllt ut säger Jörgen Kling klubbchef i Dackarna.

Konjunktur och väder

Teorierna till varför färre kommer till elitseriematcherna är många – från konjunkturläge till ökad konkurrens från tv-sända matcher och otur med vädret på tisdagar.

Med åtta lag i elitserien har de svenska klubbarna bara sju hemmamatcher per säsong och då ska alla publikintäkter komma.

Jämfört med för fem-sex år sedan är det inte bara snittet per match som gått ner i elitserien utan även totala antalet besökare, då följde nästan 100 000 fler matcherna. Då fanns 10 lag i serien i stället för dagens åtta och varje lag hade flera hemmamatcher.

Förarna ett frågetecken

Att gå tillbaka till 10 lag för att öka de samlade publikintäkterna igen är ingen given lösning säger Seimor Östervall:

– Det är önskvärt med flera matcher men frågan är om det finns tillräcklgt många bra förare för att fylla 10 lag i Sverige utan att det blir för stora kostnader?

Dackarnas Jörgen Kling kan också tänka sig fler matcher:

– Det är klart att vi vill åka fler matcher men i dag finns inte utrymme för det och fler matcher innebär inte bara mer intäkter – utan också större utgifter.

En svensk förare i världstoppen skulle ge sporten en skjuts framåt menar Jörgen Kling:

– Det måste vara det alla ska jobba för. Unga svenska förare måste få fler körtillfällen så att vi får fram fler svenska stjärnor. Men det kan vara en lång väg dit.

Publiksnitt 2013 jämfört med 2012

1. Dackarna 3433 (3930)
2. Indianerna 3344 (3660)
3. Smederna 3234 (nykomlingar)
4. Piraterna 2818 (2947)
5. Västervik 2635 (2513)
6. Vetlanda 2547 (3077)
7. Hammarby 1934 (1941)
8. Vargarna 1738 (2055)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista