Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Kvinnojouren söker fler engagerade

1:32 min

Nu behövs fler ideella krafter till kvinnojourerna. Kvinnojouren i Kalmar söker engagerade personer som kan hjälpa kvinnor som utsätts för våld. Just under perioden efter sommaren ser jouren en ökning av antalet kvinnor som söker hjälp.

De ideella kvinnojourerna finns på fyra ställen i Kalmar län. I Västervik, Kalmar, Hultsfred och Oskarshamn. De mindre kommunerna i länet där det saknas jourer hänvisar ofta till kvinnojouren i grannkommunen.

En del kommuner, som till exempel Torsås, har avtal med kvinnojouren och då köper kommunen alltså en tjänst från kvinnojouren. Andra kommuner, som Högsby till exempel förlitar sig inte alls på kvinnojouren, utan att har valt att försöka ha beredskap själva. Däremot stöttar kommunen kvinnojouren i Oskarshamn med en mindre summa pengar varje år.

Nu i slutet av sommaren är behovet av hjälp extra stort bland våldsutsatta kvinnor.

– Över sommaren och semestern, när man träffar släkt och vänner, då biter kvinnorna ihop – det lyckliga utåt. Sedan tar man förhoppningsvis tag i det efteråt, förklarar Gerd från kvinnojouren i Kalmar.

– Det är så här års som vi ser en ökning hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista