Nils Duveborn. Arkivfoto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Nybro

Vinna eller försvinna för SPI i Nybro

Sveriges Pensionärers Intresseparti i Nybro står inför stora utmaningar. Partiet har problem med återväxten och ska nu försöka hitta nya engagerade. Enligt partiets talesperson i Nybro, Nils Duveborn, har partiet ännu inte bestämt sig för om man ska ställa upp i det lokala valet nästa år.

– Det är illa ställt med återväxten, säger Nils Duveborn när P4 Kalmar ringer upp.

– Jag är gruppledare för partiet och börjar närma mig 80. Så är det för många av partiets medlemmar – av naturliga skäl, eftersom det är ett pensionärsparti.

Byter namn

På riksnivå försöker man nu starta om partiet och bredda underlaget. För att rikta sig till fler väljargrupper har partiet bytt namn till SPI Välfärden.

– Det är ju framför allt vård och omsorg som är våra jättefrågor, säger Nils Duveborn.

Ska försöka nå folk

På det lokala planet har partiet i Nybro ännu inte bestämt sig för om de ska ställa upp i valet 2014, enligt Nils Duveborn.

– Vi ska på olika sätt försöka att nå folk, och berätta vad vi har gjort och vad vi kan göra. Vi har två mandat i fullmäktige i Nybro och sitter i flera nämnder, så jag bedömer att vi har möjlighet till inflytande.

Är det vinna eller försvinna nu?

– Ja, det känns så för oss. Vi ska försöka diskutera igenom det här och gå vidare. Problem med återväxten – det har ju även de större partierna, har jag förstått. Det är inte så lätt att få folk att arbeta inom politiken.

Vad beror det på, tror du?

– Det tar väldigt mycket tid. Om man ska uttrycka sig drastiskt: det är lätt att bli uppäten av allt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista