Inga-Britt Andersson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Utbildning ska rusta framtidens skogsägare

9:34 min

Det finns ett stort behov av att utbilda både nya och blivande skogsägare. Sena generationsskiften och det faktum att var tredje skogsägare själv inte bor i skogen gör att Södra Skogsägarna i år dragit igång en särskild utbildningsatsning för sina drygt 50 000 medlemmar.

– Nu är det väldigt många som inte själva är så verksamma i skogen, som inte gått med sina föräldrar ute, säger Inga-Britt Andersson från Nickalycke i Emmaboda kommun på gränsen till Kronobergs län.

– De måste veta vad det betyder och vilka insikter behöver man ha som skogsägare för att kunna driva företaget på bästa sätt.

Kvinnor vill lära sig mer

Det handlar om alltifrån lagar till hur man brukar skogen på bästa sättet, vilka trädslag man ska plantera, hur man planterar på rätt sätt och sen sköter sin skog, både för att ge bra avkastning, men också en bra miljö.

– Nu så är det väldigt många som generationsskiftar, det är många kvinnor som inte varit så engagerade i skogsbruket, det är männnen som stått för det, men kvinnorna har börjat känna en lust att lära mer, och deras barn, som sen kommer ta över.

Stort behov

Inga-Britt Andersson tar emot på familjegården som drivits av hennes pappa och farfar. Att hon som dotter skulle bli skogsägare var ingen självklarhet, men så blev det, och efter en yrkeskarriär i helt andra brancher, väljer hon nu också att utbilda andra skogsägare i Södra Skogsägarnas nya koncept Södraskolan, som drog igång höstens kurser i veckan.

Behovet och intresset av mer kunskap är stort tror Inga-Britt Andersson. Var tredje skogsägare bor själv inte på sin skogsfastighet, och många generationsskiften sker sent i livet, nästan var tredje skogsägare har passerat pensionsåldern.

– Dels bor man på så skilda orter idag, du har ditt jobb, du har din familj och tiden finns inte, och man bor ofta inte på orten.

Många utmaningar

– Vi vill ju få så mycket betalt som möjligt, men det finns också en utmaning att kombinera skogsbruket med att vi har en skog där vi verkligen tar hänsyn till den biologiska mångfalden och naturvärlden.

På kursen som drog igång i veckan fanns både barn till skogsägare och ingifta som Lena Andersson i Norra Stamphult:

– Jag är ju egentligen stadsflicka, så jag har ju liksom gift in mig i det här. De gånger när inspektorerna kommer hit för att bestämma om vi ska göra någonting i skogen så hänger man inte riktigt med. Sen har vi ju ett kommande generationsskifte så jag har min dotter med mig på kursen och hon har ju bott och vuxit upp här i skogen, men hon kan ju inte alla dom här specialutrycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista