Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Axel Öberg/Scanpix.
Västervik

Miljögrupp kämpar mot gruvplaner i Småland

1:38 min

Planerna på en gruva där man ska bryta jordartsmetaller vid Olserum i Västerviks kommun välkomnas inte av alla. Gruvor innebär ett stort ingrepp i naturen och miljön för dem som bor i området. Redan i dag finns en grupp som kämpar mot företaget Tasman Metals och deras gruvprojekt utanför Gränna – samma bolag som vill starta gruva vid Olserum.

– Dels är ju metallerna i sig tungmetaller, de är ju inte nyttiga för människor eller djur eller människor. Man prata om dagbrott, man ska krossa stora mängder berg och lägga upp på stora ytor, säger Johan Elving som är talesperson för gruppen Rädda Vättern.

Väcker ofta protester

Planer på gruvbrytning väcker i stort sett alltid protester boende och de som har verksamhet där gruvor planeras har ofta svårt att se någon vinst med att få en gruva i sin närhet.

Inte minst känner många att gruvbolagen har en gräddfil, både till marken och när det gäller att få tillstånd. Arbetstillfällen och skatteintäkter väger mycket tyngre än de boendes oro för miljön och deras möjlighet att bo kvar, menar de.

Under fredag morgon till exempel har vi hört kritik mot en järnmalmsgruva i Pajala. Dagen innan handlade det om en nickelgruva i trakten av Tärna som fått tillstånd trots stora protester inte minst från rennäringen.

Oro för vattnet

Även i Gränna finns folk som protesterar mot planerna där, både av oro för vattnet i Vättern men också för att man befarar att gruvan ska bli kortlivad och lämna efter sig ett ödelagt område.

– Man måste alltid komma ihåg att gruvor tar bort arbetstillfällen likväl som de skapar. Skogsbruk, jordbruk och besöksnäring – där försvinner jobb. Det är jobb som funnits i flera hundra år och kan finnas i flera hundra år. De försvinner på 20 till 40 års tid, sedan är de borta, för marken är för evigt förstörd till stora delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista