1 av 2
En av landets vargar. Foto: Dawn Villella/Scanpix.
2 av 2
Får dödade av varg. Foto: LRF Skåne
Småland

Småländska fårägare positiva till förenklad vargjakt

1:34 min

Det bör bli lättare att få tillstånd till skyddsjakt på varg som dödar tamdjur. Det är ett av förslagen från den så kallade vargkommittén som under fredagen lade fram den färdiga utredningen.

– Det är väl positivt att det kan bli beslut om skyddsjakt lite snabbare och enklare, så slipper man mycket av oron för djuren och besvär i djurhållningen med att ta in djuren för natten och att stängsla om, säger Tore Wernerson som är ordförande i Kronobergs läns fåravelsförening.

Representanter från nio organisationer

Vargkommittén har bestått av representanter från nio olika organisationer - allt från jägarorganisationer och lantbrukare till miljöorganisationer. Tidigare har kommittén lyckats ena sig om att vargstammen ska uppnå, som det heter, en gynnsam bevarandestatus, men hur stor vargstammen därmed ska vara har parterna inte kunnat komma överens om.

Förutom en förenklad skyddsjakt på vargar som dödar tamdjur föreslår kommittén att den nu stoppade licensjakten ska tillåtas igen, men först när vargstammen blivit tillräckligt livskraftig.

Möjligt fredsavtal

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, ser förslaget som en inbjudan till fredsavtal i vargfrågan.

– Inriktningen i stort och många konkreta förslag är klart positiva. Vi måste ta större hänsyn till dem som möter problem i vargens spår, men också till vargstammens känsliga situation, säger han.

Bland fårägarna i länet är stämningen inför varghotet blandad.

– En del är oroliga och andra inte alls så det är lite olika, säger Tore Wernersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista