Foto: Karin Malmhav/Scanpix.
Sydsverige

Höjt mjölkpris glädjer bönder

1:38 min

Arla Foods höjer ersättningen till mjölkbönderna nästa vecka. Höjningen ger 8,8 öre mer per kilo mjölk. Anledningen till att mjölkbönderna nu får mer ersättning är att efterfrågan på mjölk ökat globalt. Men – om det stora producentlandet Nya Zeeland får en bra vintersäsong, kan mjölkpriset i Sverige sjunka igen.

– Det var välbehövligt. Det känns som om vi är inne i en positiv trend, säger mjäölkbonden Mats Ekström.

Mjölkpriserna vid Arla grundar sig till stor del på vad som händer på världsmarknaden. Och där var det kraftiga prishöjningar under vårvintern vilket de svenska bönderna nu får del av.

Mats Ekström säger att höjningen, som införs nästa vecka, betyder lite mer arbetsro, men säger att han fortfarande lider av förra årets lönsamhetsproblem. Han säger också att det behövs fler mjölkprishöjningar för att hämta igen det som mjölkbönderna förlorade förra året.

Mats Ekström tror också på en rätt bra prisutveckling under hösten eftersom försäljningen av mjölkprodukter då brukar öka. Men det är också viktigt hur produktionen av mjölk går i överiga världen.

Nya Zeeland är ett av världens största mjölkproducenter och får de en bra vintersäsong, så kan mjölkpriset i Sverige komma att sjunka igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista