Glasriket

Områden kring glasbruk är tickande miljöbomber

1:30 min

Svampplockare i skogarna kring de småländska glasbruken varnas nu för att svamparna kan innehålla gifter. Det är Länsstyrelsen som undersökt några av landets mest förorenade platser. Tio av de tjugotvå mest giftiga platserna är just småländska glasbruk, med höga halter arsenik, bly och kadmium.

– När det gäller till exempel ett av de ämnen vi har, som är kadmium, så kan det tas upp i svamp. Det klart att precis intill glasbruken ska man nog låta bli dem. Det finns många andra platser som man kan plocka svampen på, säger Tommy Hammar, miljödirektör på Länsstyrelsen.

Det är Länsstyrelsen som kartlagt ett flera riktigt förorenade platser i landet. Av de tjugotvå giftigaste platserna är tio glasbruk i Småland.

Men det är givetvis inte bara vid svampplockning som gifterna i marken är farliga. Om till exempel arsenik skulle rinna ut i vattendrag kan det sluta med att djur och människor far illa.

Länsstyrelsen har på flera ställen mätt upp arsenikhalter i grundvattnet på uppemot 200 gånger mer än gränsvärdena tillåter.

– Jag tycker man ska ha respekt för att det finns en hel del gifter som ligger i marken och det handlar om att framförallt inte stoppa i sig det. Tänker man lite med sunt förnuft tror jag man kan klara sig ganska bra med hälsan den vägen, säger Tommy Hammar.

Att det är så smutsigt just vid glasbruken beror på att stora mängder glaskross genom åren kastats ut kring hyttorna. Ett exempel är Flygfors glasbruk - där uppskattar Länsstyrelsen att det finns runt 47 ton arsenik.

Det är riktigt dyrt att sanera marken vid de gamla glasbruken. Vid bara ett enda bruk kan det kosta uppemot 100 miljoner att bli av med gifterna. Men trots att giftproblemet vid glasbruken är känt sedan tidigare så kommer det dröja innan alla sanerats.

– Här handlar det, som jag sa, om ganska många objekt. Vad vi håller på att jobba med nu är att se till hur vi kan snabba på det här. För det är inte meningen att det ska se ut på det här sättet runt om i Glasriket, avslutar Tommy Hammar.

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista