Kalmar län

Satsning på utbildning om vård i livets slutskede

Till hösten ska sjuksköterskor inom landstinget och kommunerna i länet få fördjupad utbildning i palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Och intresset har varit stort för en distansutbildning vid Ersta sjukhus i Stockholm som ger 7,5 poäng. 24 sjuksköterskor, varav tre från länets kommuner har anmält sig.

Utbildningen är en av flera bitar i landstingets satsning för att höja kompetensen inom åldrandet och dess sjukdomar. Landstinget har till exempel också beslutat att alla läkare som gör AT-tjänst här under sin utbildningstid ska vara fyra veckor inom den geriatriska vården.

Förutom den här utbildningen förekommer i dag riktade specialistutbildningar för sjuksköterskor och undersköterskor när det gäller vård av äldre.

-- Det här är en viktig satsning som både handlar om att höja kompetensen kring åldrandet som cancersjukvården, säger landstingets personaldirektör Peter Rydasp.

-- I dag riktar sig 80 procent av den palliativa vården till cancerpatienter, men många fler behöver erbjudas samma vård, säger Arne Sjöberg, basenhetschef för geriatriska kliniken i Kalmar där också Enheten för palliativ medicin ingår.

Sedan finansieringen av uppdragsutbildningen är i hamn hoppas han att så många som möjligt av dem som anmält intresse också tackar ja till utbildningen. Förhoppningen är att det kan bli en fortsättning kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista