Den misstänkta mamman har tidigare vårdats inom öppenvården vid psykiatrin i Västervik. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Misstänkt för barnadråp tidigare bedömd farlig

1:15 min

Den kvinna från länet som häktades för barnadråp i slutet av förra veckan har en lång historia av psykiska problem. På grund av det har hon både nu och tidigare hållit sina graviditeter hemliga.

Kvinnan, som nu alltså sitter häktad misstänkt för barnadråp, hade fött sitt barn hemma och därefter dödat det.

Polisen vill inte berätta mycket mer än så i nuläget, men P4 Kalmar kan nu avslöja att kvinnan tidigare har haft psykiska problem och vårdats inom öppenvården vid psykiatrin i Västervik.

Under tidigare graviditeter har hon mått mycket dåligt och förnekat att hon varit gravid, och istället hävdat att hon var sjuk.

Kvinnan har också blivit utredd av socialtjänsten ett par gånger på grund av hur hon hanterat sina barn.

I samband med att hennes andra barn föddes menade en psykiatriker att hon kunde vara farlig för sitt eget barn, enligt ett utlåtande från socialtjänsten som återgivits vid en tingsrättsförhandling. Men det har inte lett till att hon blivit av med vårdnaden om barnen.

Pappan till hennes två andra barn försökte tidigare i år få ensam vårdnad om dem. I samband med de förhandlingarna i tingsrätten misstänkte han att kvinnan var gravid på nytt, men det förnekade hon.

Pappan menade att hennes psykiska problem under de tidigare graviditeterna var ett skäl till varför hon inte borde få ha vårdnaden om barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista