Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Ingen hjälp till dråpmisstänkta mamman

1:38 min

I fredags häktades en kvinna från länet misstänkt för barnadråp. Kvinnan har haft psykiska problem under tidigare graviditeter men vården har ändå inte kunnat fånga upp henne.

Svante Bäck som är chefsöverläkare och verksamhetschef för psykiatrin i Västervik säger att man inte har någon kontakt med kvinnan den senaste tiden.

– Vi har inte haft någon chans att påverka det som nu har hänt, säger han.

Kvinnan som födde sitt barn hemma och som nu misstänks för att ha dödat det har haft psykiska problem som lett till att hon förnekat både den här och tidigare graviditeter. En psykiatriker menade i samband med en utredning från socialtjänsten efter en tidigare förlossning att hon kunde vara farlig för sitt eget barn.

Pappan till hennes två andra barn försökte tidigare i år att få ensam vårdnad om dem. I samband med de förhandlingarna i tingsrätten misstänkte han att kvinnan var gravid på nytt och menade att hennes psykiska problem under de tidigare graviditeterna var ett skäl till varför hon inte borde få ha vårdnaden om barnen.

Om socialtjänsten har haft någon kontakt med kvinnan eller inte den senaste tiden vill de inte berätta och hänvisar till sekretess.

Enligt Svante Bäck, verksamhetschef vid psykiatrikliniken i Västervik har kvinnan inte haft kontakt med dem under det senaste halvåret och de hade ingen möjlighet att känna till om hon behövde hjälp eller att hon ens var gravid.

– Hade vi haft någon känsla för att här skulle ha kunnat ske ett dråp av ett nyfött barn så hade vi ansträngt oss hårt för att hålla kontakt med henne. Men dels visste vi inte att hon var gravid, dels visste vi inte att hon var gravid så vi har inte haft någon chans och inte haft den känslan heller, säger Svante Bäck, chefsöverläkare och verksamhetschef för psykiatrin i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista