1 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
3 av 4
Livboj. Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
4 av 4
Affisch som uppmanar till att låta bli att vandalisera livbojar. Foto: Sveriges Radio
Kalmar

Livbojar som slängs är ett stort problem

1:08 min

I Kalmar är livbojar som slängs i vattnet och ut på isen ett stort problem. Av de 150 livbojar som finns utplacerade så kastas en stor del iväg, och vid sidan om dem som hittas igen så försvinner 80 helt och behöver ersättas med nya. Nu inleder kommunen en kampanj för att göra något åt problemet.

Johan Torslen går förbi Systraströmmen varje dag på väg till jobbet, och ofta ser han att det ligger livbojar som någon har kastat ner i vattnet. Livbojar som kommunen har placerat ut för att de ska finnas om någon hamnar i nöd.

– De låg på isen. Jag har nog sett sju-åtta stycken som mest, säger Johan som tog kontakt med kommunen - och nu startar de en kampanj tillsammans som de hoppas ska få folk att ändra sitt beteende.

Kalmar kommun har 150 livbojar utplacerade och varje vecka får de ersätta bojar som har förstörts på olika sätt.

– Vi får köpa in 80 varje år för de försvinner, så det är ett stort antal, säger Tomas Lexinger som är produktionschef på Kalmar kommun.

Han tillägger att det är ännu fler som kastas i, men att en del hittas också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista