Tanka. Foto: Scanpix
Kalmar län

Feltankningar ökar dramatiskt

Vid uppemot 20 000 tillfällen per år tankas en bil med fel bränsle. Oftast handlar det om en dieselbil som tankas med bensin. Det meddelar försäkringsföretaget If, som har märkt av en kraftig ökning av feltankningar.

Bärgning och sanering kostar omkring 10 000 till 15 000 kronor. Har man däremot kört iväg så att motorn har gått sönder blir kostnaden betydligt större och ofta gäller inte den vanliga försäkringen, uppger If i ett pressmeddelande.

– Vi har märkt en kraftig ökning de senaste åren av ärenden där våra kunder fyller dieseltanken med bensin. Tankning görs på gammal vana och många glömmer att de bytt bränsle, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

För att få ersättning för kostnaden vid feltankning räcker det inte att ha bilen trafikförsäkrad. För sanering och byte av filter betalt behövs en helförsäkring. Uppstår motorhaveri till följd av feltankningen varierar villkoren för olika försäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista