Madeleine Jacobsson åker till Sri Lanka på söndag. Foto: Pav Johnsson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Adopterad gör resa tillbaka till barndomen

6:41 min

På söndag gör Madeleine Jacobsson en speciell resa. Det blir en form av återresa till Sri Lanka eftersom hon adopterades från landet när hon var några månader gammal. Hon har tidigare besökt landet vid två kortare resetillfällen, men denna gång ska hon bo och jobba där i hela tre månader. 

– Jag är jättenervös. Jag ska ha med mig en rullstol också, så nu är mina tankar om den är kvar även när jag kommer fram. Hon jag ska bo hos är socionom och jobbar med utvecklingsstörda daghem och det var en som behövde en rullstol. Så hon undrade om jag kunde ta med det, berättar Madeleine Jacobsson.

Vad ska du göra?

– Första månaden ska jag vara på ett daghem. Det är inte riktigt ett volontärarbete för jag jobbar mot att få bo där. Andra månaden ska jag vara på ett hotell i en annan stad, svarar Madeleine Jacobsson.

Vad är det som lockar dig mest till Sri Lanka?

– Det är väl lite att hitta sin identitet. Att få komma dit och se att såhär gör jag och det gör de också. Att känna lite gemenskap och kanske ta reda på varför jag är som jag är. Men samtidigt att få se hur de lever och hur det skiljer sig från Sverige, för jag känner mig ju väldigt svensk, säger Madeleine Jacobsson.

Men det låter som du känner viss rotlöshet i Sverige?

– Ja det tror jag, för jag kan ändå identifiera mig med dem på Sri Lanka. Sedan har jag vänner där ner också. Jag känner att det hade varit kul att åka dit igen, avslutar Madeleine Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista