Andreas Erlandsson (S) ordförande i socialnämnden i Oskarshamn. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Oskarshamn

Dement avled på äldreboende efter personalslarv

På ett äldreboende i Oskarshamn där en boende hittats död en morgon i sommar hade det gått ett larm flera gånger i lägenheten utan att nattpersonalen gått in. Den boende larmade inte själv utan det var ett passivt larm som visade att personen var uppe och rörde sig, vilket borde fått personalen att reagera menar socialnämndens ordförande Andreas Erlandsson (S).

– Det är ett passivt larm som registrerar att den här personen är i rörelse och det larmar ett stort antal gånger och rutinen är väl inte att man går in varje gång men man borde gått in ett par gånger under natten för att kolla hur den boende har det, säger Andreas Erlandsson socialnämndsordförande (S) i Oskarshamn.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för Vård och omsorg enligt Lex Sarah. Personalen som hade ansvaret under natten på boendet var en semestervikarie och Andreas Erlandsson hoppas att det var en tillfällighet och att den normala rutinen är att man agerar vid såna här larm.

– Vi kommer se över alla våra riktlinjer och diskutera förhållningssätt. Det här är inte OK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista