Eila Medin är socialchef i Emmaboda. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio
Emmaboda

Emmaboda visar vägen till god äldrevård i ny bok

1:45 min

Omsorgstagare i Emmaboda får komma ut och röra på sig varje dag om de så vill, och de har möjlighet att själva bestämma vad de vill ha hjälp med. Det här är några exempel på ett sätt att arbeta som nu har lett till en bok om socialt arbete i Emmaboda - en bok där personalens upplevelser av omsorgsarbetet står i centrum.

Ambitionen med boken är att den som har behov av kommunens hjälpinsatser ska ha så mycket inflytande som möjligt över hjälpen. Och det fungerar, tycker Osvald Karlsson, vars fru har hjälp från äldreomsorgen.

– Ja, fantastiskt bra. Jag blev så överraskad över hur bra det var, efter allt jag har hört om brister i äldreomsorgen. När min sambo ville gå till frissan erbjöd sig personalen att hjälpa henne fixa håret. Man blir glad av att höra sådant, säger han.

Den här typen av brukarinflytande anförs ofta som argument för att ta in privata bolag i äldreomsorgen. Men någon sådant beslut finns inte i Emmaboda kommun.

– Det finns ingen anledning till att inte kommunen skulle kunna jobba minst lika proffessionellt som de privata. Meningen är att vi ska ha så bra omsorg att ingen upplever behov av några alternativ, säger socialchef Eila Medin, som är redaktör till den nyutgivna boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista