Charlotte Joborn, verksamhetschef Esplandens Vårdcentral i Västervik. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Hälsocentralerna nöjda med sommaren

"Vi har nog förbättrat vårt samarbete mellan hälsocentralerna"
2:07 min

På länets hälsocentraler har nu läget återgått till det normala efter sommarens utmaning att ge vård till både bofasta och turister - samtidigt som personalen ska ha semester. P4 Kalmars genomgång visar att även om trycket stundtals varit högt på en del håll, så har sommaren generellt förflutit mycket väl. Bara i något enstaka fall har någon behövt kallas in från sin semester.

– Söktrycket har ju ökat efter hand under många år egentligen och framförallt är det ju akutbesök och jourverksamhet som drabbas av det, säger Charlotte Joborn som är verksamhetschef på Esplanadens Vårdcentral i Västervik.

– Sedan har vi nog förbättrat vårt samarbete mellan hälsocentralerna på senare år så vi har en fast uppdelning vilka turistområden vi täcker och det gör att det flyter på lite bättre nu, tror jag,

Hit till Esplanadens vårdcentral i Västervik kommer, förutom bofasta, de sommarturister som vistas i skärgården och ytterområdena.

– Sommaren har varit relativt lugn tycker jag, säger Leif Andersson, sjuksköterska som svarat på samtalen som kommer in per telefon.

När P4 Kalmar ställer frågor till cheferna för landstingets egna hälsocentraler är bilden att det fungerat bra men för en del har det varit tungt vissa veckor.

I Kalmar, där hälsocentralerna till skillnad från Västervik turas om att ta hand om alla turister under ett par veckor var, vittnar till exempel Berga och Kvarnholmen om det.

Så här svarar Ann-Louise Ellin på Kvarnholmens Hälsocentral:

"Det har ju varit många evenemang i Kalmar och det speglar även vår verksamhet. Att det är många evenemang och att Kalmar sätts på kartan är dock något som vi tycker är väldigt roligt"

I Vimmerby var det mycket att göra under den julivecka då Bullerby Cup lockade ungdomar från hela Sverige.

På Öland är det alltid mycket turister som söker sig Borgholm men det är verksamhetschefen Lillmor Broling på Södra Ölands hälsocentral som upplever den största ökningen av antalet turister i sommar.

Också i Högsby talar verksamhetschefen i år om ett ökat tryck av turister. Men huvudbudskapet från de 16 av 25 verksamhetschefer som svarat på P4 Kalmars enkät är att det fungerat bra.

Bara en hälsocentral, Norrliden i Kalmar, har behövt kalla in en sjuksköterska på sin semester, en dag, då de redan från början hade en för tajt bemanning, svarar verksamhetschefen Katarina Jervelind:

"Vi hade behövt en sjuksköterskvikarie, men fick inte tag på någon."

Nästan alla svarar nej på frågan om dom beordrat personalen övertid. Några enstaka extrapass har förekommit på Slottsgatan i Oskarshamn.

I Västervik har läkarna som jobbat fått fler jourpass på kvällar och helger än det egentligen är tänkt.

– Vi har brist på distriktsläkare i området och på sommaren har vi dessutom semestrar så det gör att de som varit i tjänst har fått väldigt jobba mycket på jourmottagningen på helger och kvällar, säger Charlotte Jornborn.

För de flesta hoppas hon ändå att sommaren har kunna innebära att de fått den vila och semester dom behöver. Och sjuksköterskan Leif Andersson ser lugn ut när han säger:

– Jag har ju tidig semester så jag har ju jobbat i sex-sju veckor så det är klart att hösten kan kännas lång om man nu inte får någon ledighet längre fram, men jag har en vecka sparad semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".