Öland

55-åringen åtalad för dubbelmordet på Öland

1:36 min

Den 55-årige man som misstänks för mordet på ett par i Flakeböle i december förra året åtalas nu för två fall av mord, grov mordbrand och skadegörelse. Enligt åtalet hade den misstänkte slagit mannen i huvudet så att fick dödliga skallskador och skjutit kvinnan. Efter det har han anlagt en brand i parets garage när mannen fortfarande var i livet och tänt eld på det.

Bland bevisningen finns bland annat den mördade mannens blod på den misstänktes hagelgevär.

Själv nekar den åtalade mannen till anklagelserna.

Någon gång på luciadagen 2012 kom den 55-årige mannen hem till paret som han var bekant med.

Polisen tror att paret då varit på väg att äta middag. Maten står i ugnen och de verkar ha stängt av den och gått ut. Inne i bostaden finns inga tecken på strid eller bråk.

Därefter händer något. Enligt polis och åklagare slår 55-åringen mannen i huvudet. Vittnen har berättat att de hörde skott vid 19-tiden på kvällen. Kvinnan blir skjuten till döds och även parets hund dödas.

Enligt åtalet ska 55-åringen sedan ha bommat igen och satt eld på det garage där kropparna sedan hittades dagen därpå.

Av åtalet framgår att den dödligt skadade mannen då fortfarande ska ha varit vid liv.

Polisutredningen kring dubbelmordet har varit omfattande. Polisen i Kalmar län har fått hjälp både från Riksmordkommissionen och från rikspolisens gärningsmannaprofilerare. De har tillsammans med ett stort antal utredare jobbat med att få fram uppgifter kring mordet.

Innan mannen greps trodde polisen att utredningen delvis försvårades av att många boende på norra Öland var rädda. Flera har berättat om den obehagskänsla som spred sig i bygden efter mordet. Eftersom mannen som nu åtalas tidigare har varit anklagad men friad för ett liknande brott 2006 föll mångas tankar direkt på honom.

55-åringen har under en tid haft stora skulder hos Kronofogden och polis och åklagare tror att mannen hade ekonomiska motiv för att mörda paret. I samband med en utmätning av Kronofogden blev han av med flera vapen som polisen då kunde göra en teknisk undersökning av. Tack vare den fick polisen ett tekniskt genombrott och strax efter det anhölls och häktades mannen.

Sedan häktningen har utredningen fortsatt och nu, drygt åtta månader efter mordet, åtalas den 55-årige mannen för dubbelmordet.