Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Kalmar Län

Svårt att nå polisen via telefon

Misslyckades du med att nå polisen i går kväll? Polisen hade under tisdagskvällen fram till 21-tiden omfattande tekniska problem i hela landet. Personer som ringde polisens larmnummer 114 14 hamnade i långa telefonköer och hänvisades i stället att ringa 112.

 Dessutom drabbades polisens interna datorsystem av ett omfattande fel som bland annat ledde till svårigheter att uppdatera hemsidan.

Driftstörningarna startade vid 17-tiden, och strax före klockan 21 var problemen nästan helt avhjälpta.

– Det blev mycket trassel både för allmänheten och för oss. Vi fick övergå till rapporter på papper och vi kunde t ex inte kontrollera uppgifter gentemot andra register, t ex bilar som misstänktes stulna, sa polisens vakthavande befäl Mikael Erkki.

– Det tog tid att hitta felet, vilket berodde på att det var en komponent som var delvis sönder, och då fungerar inte backuperna utan allt måste startas om manuellt, saLars Lindahl, chef för verksamhetsstödet vid polisen till Ekot under kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".