Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Nybro

Nybro premiärskördar stadsodlade grönsaker

0:50 min

För första gången någonsin så skördar Nybro kommun grönsaker som har odlats på tretton platser runt i samhället. Med projektet vill man visa på att det visst går att odla mat även i städer. Premiärskörden av grönsakerna blir mycket stor. Den kommer att gå till äldreboenden och skolor i Nybro kommun.

– Det kommer att gå till kommunens måltidsservice och serveras som en servicebuffé i nästa vecka till de äldreboende, berättar Tomas Bergström som är stadsträdgårdsmästare i Nybro.

Man behöver ingen koloniträdgård för att odla stadsnära. I Nybro har man till exempel anlagt 13 runda små odlingar med olika grönsaker som verkligen har trivits i stadsmiljön.

Vill visa invånarna

Man har gjort det för att visa invånarna vad som går att göra också i en vanlig trädgård, eller var helst det finns utrymme. Man har lyckats bra. Skörden blir mycket stor och kommer att gå till äldreboenden och skolor i kommunen.

Tomas Bergström kan knepen som gör att den som odlar lyckas:

– Det som är viktigt är växtbädden, att den är rejält tilltagen. Och att det är bra, näringsrik jord som är baserad på stallgödsel. Djupet är väldigt viktigt – och att det är genomluckrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista