Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Uppmaningen: Se till att dina digitala bilder sparas säkert

1:12 min

Vi fotograferar mer än någonsin – med både mobiltelefoner och kameror – men företagen som framkallar bilder har blivit allt färre. Istället är det nätet och de sociala medierna som tagit över och blivit något slags fotolbum. Sociala medier-experten Deeped Niclas Strandh tycker att alla bör fundera över hur deras bilder sparas.

– Tidigare har vi tagit bilder väldigt mycket för att minnas, men nu tar vi bilder för att berätta vad som händer just nu, säger Deeped Niclas Strandh som är specialist på sociala medier.

– Det görs möjligt genom att vi har fått kamera i mobiltelefonen och delningstjänster som Facebook och Instagram gör att vårt fotograferande förändrats ganska mycket.

Bilder från semestrar, bilder från fester, bilder från fikastunder, bilder från lunchen – bilder från i sort sett allt hittar man på nätet i dag.

Men till skilland på gamla bilder som sitter i album år efter år, riskerar den som inte framkallar eller skriver ut att bli av med alla bilder i telefonen eller datorn om den kraschar.

– Det är ganska bra om man funderar över vilka bilder man faktiskt vill ha kvar framöver. Och då gör ett album eller sparar ner dem på en backup-disk, så att man vet att ens barn förhoppningsvis kan titta på bilden av sig själv i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista