Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Norra Öland

"De flesta sover bättre på natten"

1:38 min

På onsdagen åtalades den 55-åriga man som är misstänkt för dubbelmordet i Flakeböle på Öland. När P4 Kalmar besökte norra Öland stod det klart att många människor har sett fram emot åtalet. Samtidigt har sommaren inneburit ett större lugn, då norra Öland befolkats, samtidigt som den nu åtalade suttit häktad.

– Det har de väl väntat på att det ska klaras upp, för det är fruktansvärda saker som har hänt, säger en person på norra Öland som P4 Kalmar pratar med.

– Han är ju inte dömd än, hittills har han ju alltid nekat, men nu när han blir åtalad tror jag säkert att de flesta sover bättre på natten.

River upp sår

På norra Öland, är det färre bilar på vägarna än i somras, en camping som P4 Kalmar besöker har stängt, och i huvudorten Löttorp är det glesare med matgäster den här dagen när dubbelmordet i Flakeböle åter kommer i fokus efter en sommar då många haft annat att tänka på.

– Det river väl upp lite sår igen nu, säger en av matgästerna på restaurangen.

"Många var jätterädda"

Rädsla har präglat norra Öland, framförallt under vintern.

– Jag har varit på min vakt.

– Många var ju jätterädda, främst de äldre.

Mängder med förhör

När den nu åtalade mannen häktades i april lugnades många på norra Öland. Samtidigt har många självklart blivit påminda av dubbelmordet då polisen senaste månaderna gjort mängder med förhör. 832 personer har förhörts av polisen kring olika detaljer, 76 är kallade som vittnen när Kalmar tingsrätt påbörjar rättegången nästa vecka.

Polisens bevisning, som blodspåret på ett gevär, gör att många jag talar med tror på en fällande dom:

– Ja, det gör jag.

– Utredningen har fortgått hela tiden, så det har gjort att folk känner att det händer någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista