Simon Nyström säger att det inte blivit någon bättring på Miroi. Reporter: Dick Kardell/Sveriges Radio
Småland

Fortfarande ingen bättring på Miroi

1:39 min

Arbetssökande som går på utbildning hos jobbcoachingföretaget Miroi i Växjö får fortfarande titta på film och sitta och surfa för att fördriva tid. I våras berättade P4 Kalmar om Miroi och hur många arbetsssökande var starkt kritiska till att de inte fick göra något meningsfullt på tiden när de skulle få jobbcoaching.

Både Miroi och Arbetsförmedlingen lovade förbättring, men nu cirka fyra månader senare har fortfarande ingenting hänt. Det menar Simon Nyström som är en av de arbetssökande i Växjö.

– De första två veckorna som vi hade pratat om det så försökte de göra en förbättring, men sedan rann det ut i sanden och så blev det likadant som innan, berättar Simon Nyström.

Fick sitta och titta på film

Det var i våras som Miroi, som är ett utbildnings- och jobbcoachföretag, fick skarp kritik från många av deltagarna som medverkade i utbildningen.

De problem som togs upp var bland annat att de arbetssökande fick titta på film och surfa på nätet, för att fördriva tid.

Försökte tona ner

När P4 ringer runt till några av de som gav kritik i våras säger de att de inte märker någon nämnvärd skillnad.

– De försökte tona ner det, men det var samma sak. De kör fortfarande med film och alla surfar ju hela tiden efter att de har haft 10-15 minuter i början, säger Simon Nyström.

Fick jobb via en kompis

Det är inte bara Miroi som fått kritik. Ett annat jobbcoachingföretag sa Arbetsförmedlingen upp sitt avtal med, bland annat i Jönköping, då de hade för stora brister.

För Simon Nyström tog hans sex månadersperiod slut hos Miroi för två veckor sedan och i samband med det fick han ett tillfälligt jobb, men inte med Mirois hjälp, berättar Simon Nyström.

– Jag fick det via en kompis jag träffade på en fest, som frågade om jag ville ha en intervju. Sedan ringde hon till sin chef efter festen, sedan fick jag en intervju och tillslut jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista