Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Journalist kritisk till mediebilden av riksinternat

3:27 min

Efter att elever nollats på riksinternatet Lundsberg i helgen har nu skolan stängts under en period och rektor fått sparken. Oskarshamnsjournalisten Magnus Ihse, som i tio år läste på riksinternatet Solbacka, känner inte igen den bild som målas upp av dessa skolor. Han menar rapporteringen får för stor uppmärksamhet.

– Jag tycker att det har fått lite för stora proportioner, säger Magnus Ihse.  

Hur menar du?

– Det här är ju sånt som är känt att det förekommer på internatskolor, säger Magnus Ihse.

Men är det okej då?

– Nej absolut inte, absolut inte. Men jag tycker att man bör titta på vanliga skolor i Sverige. Det glöms bort tycker jag att det förekommer minst lika mycket grava händelser där som på internatskolorna.

Men är det inte bra att man tar tag i detta nu då?

– Absolut, men jag tycker att man ska ta tag även i de vanliga skolorna.

Hur var uppståndelsen kring internatskolor på din tid?

– Jag gick på Solbacka i tio år (1958-1968), och vi var väldigt påpassade, inte minst av massmedia, berättar Magnus Ihse.

Hur var det med nollning på din tid då?

– Under den tiden var jag aldrig med på någon nollning, men jag hörde talas om någonting som kallades klosternatt. Det var då när nya elever kom till skolan, då skulle de testas på det ena och det andra. Det är möjligt att det förekom, men inte under min tid vad jag vet eller känner till.

Du läste på skolan samtidigt som Jan Guillou, vad tänker du om hans berättelser?

– Med tre terminers erfarenhet så vet jag inte… Men jag vill inte diskutera Guillou i det här sammanhanget. För det som han har skrivit och det som filmats, jag känner inte igen mycket.

Vilken roll har tiden på internatet haft i ditt liv?

– Den har betytt väldigt mycket för mig. Jag är jätteglad att jag fick möjlighet att gå på Solberga.

Varför då?

– Man fick lära sig både vett och etikett , och en idrottsskola var det ju framförallt.

Kommer det bli någon bok om dina upplevelser?

– Jag hoppas det. Det är nu några år sedan jag började med en motbok till Guillous ”Ondskan. ” En motbok under arbetsnamnet ”Godheten”, och det kanske säger lite om hur jag har upplevt det, säger Magnus Ihse.

Vad tänker du om att många i Sverige har så starka åsikter om riksinternaten?

– Jag har funderat mycket på det. Har man inte upplevt det själv så tycker jag att det är svårt för allmänheten att komma med såna här som jag har sett nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista