Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

U-båt jagar elever till försvaret

Publicerat torsdag 29 augusti 2013 kl 12.28
1 av 8
HMS Halland gästade hamnen i Kalmar under torsdagen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
2 av 8
Jonas Thern i ingångsluckan till ubåtens inre. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
3 av 8
Fartygschefen Daniel Petrak och den enda kvinnan ombord Jennifer Palmeborn i mässen på ubåten. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
4 av 8
En del av besättningen ombord HMS Halland. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
5 av 8
6 av 8
Besättningsmedlem Viktor och ubåtsreporter Peter sittande i ubåtstornet.
7 av 8
En del av kön med gymnasieelever och intresserade kalmarbor till ubåten. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
8 av 8
Del av ubåtstorn. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.

Ubåten HMS Halland jagar efter besättningsmedlemmar. Under torsdagen besökte u-båten Kalmar hamn för att locka gymnasister i Kalmar att börja inom Försvarsmakten.

Omkring 300 gymnasieelever besökte ubåten HMS Halland när den lade till vid Elevatorkajen. De gick ner genom ett 70 centimeter i diameter stort hål som är ingångsluckan. Sedan visades de runt av besättningen i de olika utrymmena- köket, manöverrummet och torpedrummet.

– Vi behöver folk som kan utvecklas hos oss, dels behöver vi folk som kan bli nya officerare och dels är det ombyte av folk av hela tiden som gör att det är stor omsättning av folk. Förr hade vi värnpliktiga som stod och väntade vid kajen för att mönstra på, det har vi inte idag, säger Jonas Thern som är informations- och rekryteringsofficer på ubåten.

Det var många gymnasieungdomar som blev intresserade att jobba på ubåt efter besöket.

– Ta tillfället i akt att ställa frågor till oss, vi försöker sprida budskapet att vi anställer folk som klarar grundkraven, säger Jonas.

I Sverige finns fem ubåtar som gar Karlskrona som bas. Fyra av dom är i drift. Till varje båt behövs det en besättning på 30 personer. Och det behövs hela tiden nytt folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".