Foto/montage: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Oberoende rapport bekräftar: äldre på Smedängen misshandlades

1:41 min

Omsorgstagare som blir misshandlade och kallas för "gubbjävel" och personal som säger till omsorgstagare att de borde dö – samtidigt som cheferna säger att allt på äldreboendet fungerar bra. Så har det sett ut på boendet Smedängen utanför Kalmar. Allt enligt en oberoende rapport som presenterades på torsdagen.

Ordföranden i omsorgsnämnden, Steve Sjögren (S), är förvånad över att missförhållandena inte har rapporterats:

– Jag får lite synpunkter från alla möjliga håll hela tiden – och är förundrad över hur det kan skilja så mycket som det gör, säger han.

Tidigare besked om att problemen var lösta

Personalen på Smedängen har sinsemellan helt olika bilder av hur det fungerar på boendet. En stor majoritet tycker att allt är frid och fröjd, och när Steve Sjögren var där i maj berättade man att alla tidigare problem nu var lösta.

Det här budskapet upprepades i somras till journalister från tidningen Barometern – då både anställda och enhetschefer bedyrade att det inte förekom några missförhållanden alls.

Blev slagna och kallade "gubbjävel"

Samtidigt visar alltså en oberoende konsultrapport att omsorgstagare har blivit slagna, kallade för "gubbjävel", att personal har sagt att de borde dö, och hela avdelningar lämnats helt åt sitt öde när personalen gått ut för att röka.

Stoppade anmälningarna

En del anställda säger i undersökningen att de har försökt följa lagstiftningen som tvingar alla omsorgsanställda att anmäla misstankar om missförhållanden, men att enhetscheferna har stoppat anmälningarna.

Det här måste man nu jobba med, säger Tomas Tryggvesson som är chef för omsorgsförvaltningen:

– Vi kommer att ta fram en handlingsplan, en åtgärdsplan, på grund av detta. Då blir en fråga hur vi kommer vidare, att på ett bekvämt sätt för fram sådana här missförhållanden.

Kan ni behålla enhetschefer som motverkar att de anställda följer lagstiftningen?

– Vi jobbar vidare i en organisation med ständiga förbättringar. Nu ska vi ta tag i den här rapporten och se vad som är förbättringarna där. Jag har inte ens hunnit läsa den ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista