1 av 2
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
2 av 2
Gustav Fridolin (MP). Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar

MP:s Gustav Fridolin besökte Kalmar

10 min

På torsdagen besökte Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin Kalmar och fokus för besöket låg på skolan som han själv räknar med blir en viktig fråga i valrörelsen för partiet. MP vill satsa på fler lärare i skolan, sa Fridolin, som också fick frågor om lokal splittring i partiet.

– Vår uppgift som parti är att fundera på hur blir Sverige starkt inte bara den här valperioden utan 10 år och 20 år. Då ligger miljön i fokus men lika mycket skolan, säger Gustav Fridolin som hann med besök i just skolans värld innan han föreläste på Linnéuniversitet i Kalmar.

Temat för föreläsningen var Miljöpartiets ambition om att ge lärarna mer tid att vara med eleverna:

– Vi måste anställa fler lärare i skolan och vi måste ge lärarna mer tid att vara med eleverna snarare än att fylla i papper.

Kända lokalt för politiska strider

I Kalmar har rubrikerna kring Miljöpartiet annars på senare år handlat om annat, som att de fick lämna den politiska majoriteten i Kalmar kommun och bli ett oppositionsparti, sedan de varit för kritiska. Det har också handlat om intern splittring när valberedningens förslag till ny ordförande i Kalmar kördes över i vintras.

Men att sådana händelser skulle vara förvillande för väljare som sympatiserar med Miljöpartiets politik vill inte Gustav Fridolin hålla med om:

– Jag tror inte det, för de allra flesta i landet har egen föreningsvana och vet att när vuxna ska göra saker tillsammans så måste man jobba ihop och det blir ibland slitningar, och är inte alltid så där jättelätt.

– Men vill man se att det blir ännu bättre politiker här i Kalmar då är ett enkelt sätt att engagera sig själv, vi har många nya medlemmar, vi behöver ännu några till, välkommen.

Startar studentförening

När Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin besökte Kalmar idag innebar det också starten för en studentförening för miljöpartister vid Linnéuniversitetet.

Grön Ungdoms språkrör i Kalmar län, Max Troendlé, har fått en förfrågan om att starta Gröna Studenter i Kalmar och kommer tills vidare att leda arbetet innan någon student tar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista