Bilden är ett montage. Foto/illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Rött, gult, grönt – så ska nöjdheten mätas på Smedängen

Cheferna måste "bli uppdaterade på sitt uppdrag"
1:33 min

Nu ska äldreboendet Smedängen i Kalmar få ett system för att mäta hur bra omsorgen där fungerar. Efter att anställda har vittnat om allvarliga missförhållanden vill omsorgsnämndens ordförande Steve Sjögren installera en apparat där man kan markera om man är nöjd eller missnöjd efter att ha varit på boendet.

I en rapport som undersökt de missförhållanden som framkommit skriver man att omsorgstagarna har blivit slagna, kallade för "gubbjävel" och blivit lämnade utan tillsyn hela dagar i streck – samtidigt som personal och chefer har försäkrat att det inte förekommer några missförhållanden alls på boendet.

Förtroende för cheferna – trots missförhållanden

När personalen har känt för att ta en cigarett har man lämnat avdelningar helt obevakade, trots att kommunen har en tobakspolicy som helt förbjuder rökning under arbetstid.

Även om det nu alltså behöver installeras en mätutrustning för att hålla koll på kvaliteten på Smedängen så har omsorgsnämndens ordförande Steve Sjögren förtroende för enhetscheferna:

– Man måste se till att de blir uppdaterade på sitt uppdrag.

P4 Kalmar i går: Oberoende rapport bekräftar misshandel

Foto/montage: Nick Näslund/Sveriges Radio.

#text=5630792#Personal har sagt att omsorgstagare borde dö, enligt en oberoende rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".