Henrik Rydström. Arkivfoto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Henrik Rydström tvingades sitta naken

3:15 min

Det är inte bara på skolor, som till exempel Lundsberg, som det förekommer nollning och förnedrande introduktionsriter. Fotbollsspelaren Henrik Rydström, lagkapten i Kalmar FF, tvingades sitta naken i ett mörkt rum med en strålkastare riktad mot skrevet samtidigt som han fick svara på ingående sexfrågor när han började i laget på 90-talet.

– Jag tror det handlar om kamratuppfostran, man kilar in nya spelare genom att förnedra dem, säger Henrik Rydström.

Vad har du råkat ut för?

– Vid ett tillfälle skulle man välkomnas till gruppen genom att man satt naken inför alla. Så skulle man egentligen dricka sig full, men nu drack jag ju inte, så jag behövde inte det, men man skulle ändå sitta där och prata sexuella upplevelser fast man kanske inte hade det vid den tidpunkten, berättar Henrik Rydström.

Gör ni så fortfarande?

– Det här var 1993 eller 1994. Åren efter tog vi bort det eftersom de spelare som började styra tyckte att detta var pinsamt för alla. Den tanken har man uppenbarligen inte lyckats med där (läs Lundsberg). Jag tror att det går djupare än så när vi pratar om privata och väldigt rika skolor. Jag tror att det föder en speciell känsla. Jag tror att det är ett problem generellt när det blir så avskilt från övriga samhället, svarar Henrik Rydström.

Så vad tycker du om internatskolor?

– Jag tycker att det finns problem med den typen av inrättningar. Sedan finns det problem på alla inrättningar, eller skolor, såklart. Men uppenbarligen är klimatet kanske inte riktigt så som man vill att det ska vara på en skola, avslutar Henrik Rydström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista