Magnus Krusell. Foto: Malin Gustavsson
Fotboll

Krusell: "Låt Nanne kliva åt sidan redan nu"

18 min

Kalmar FF behöver en energikick – och det direkt. Det skriver P4 Kalmars KFF-expert Magnus Krusell i en kolumn. "Assisterande tränaren Patrik Hansson är en utmärkt person att leda laget resten av säsongen."

Magnus Krusells KFF-kolumn:

***

Jag har den största respekt för Nanne Bergstrand, både som person och som tränare. Hans betydelse för Kalmar FF:s framgångar på senare år är enorm. De filosofiska tankar han har om människan och livet är aktningsvärda.

Men nu har han kommit till vägs ände med sitt lag. Sedan det blev klart att han inte ska träna KFF nästa säsong, har spelet närmast rämnat. Det saknas energi, passningsspelet är tidvis bedrövligt och uddlösheten framåt närmast häpnadsväckande. Poängskörden från juni  till idag är minimal.

Vi kan inte veta säkert hur mycket av detta som påverkas av Nannes planerade sorti, men att en ledare på flykt riskerar att dränera gruppen på energi är vedertaget inom gruppsykologin.

Just nu finns en pessimism och ett negativt samtal runt Kalmar FF som inte bara skadar laget på kort sikt; förutsättningarna att åstadkomma en rejäl nystart till nästa år riskerar också att bli avsevärt försämrade. Det krävs ett energitillskott redan nu.

Min förhoppning är därför att ordförande Anders Nyblom visar att både han och föreningen är mogna att bli fullt ut professionella och resultatinriktade. Låt Nanne Bergstrand kliva åt sidan redan nu. Assisterande tränaren Patrik Hansson är en utmärkt person att leda laget resten av säsongen.

Nanne måste få lämna Kalmar FF med hedern i behåll och ska så klart inte sparkas. Låt honom avsluta sin tid i KFF med att till exempel scouta motståndare. Men att leda ett lag när man är väg bort är ett högriskprojekt som ingen tjänar på.

För Kalmar FF handlar det inte bara om att rädda den här säsongen, utan också om att bädda på bästa sätt för 2014.

***

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista