1 av 6
Arkitekter Pontus Åqvist och Linda Camara, Tengbom, har tagit fram ett studentrum i trä. Foto: Bertil Herzberg.
2 av 6
Foto: Bertil Herzberg.
3 av 6
Linda Camara, Tengbom arkitekter i Kalmar. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
4 av 6
Foto: Bertil Herzberg.
5 av 6
Foto: Bertil Herzberg.
6 av 6
Arkitekter Pontus Åqvist och Linda Camara, Tengbom, har tagit fram ett studentrum i trä. Foto: Bertil Herzberg.
kalmar/virserum

Smart och billig studentbostad i trä väcker intresse

"Jättemånga bor hemma, i garage eller källare utan fönster..."
2:05 min

En smart och billig studentbostad, som delvis är konstruerad i Kalmar, har varit det populäraste verket under TRÄ 2013 vid Virserums konsthall. Nu ska den visas på flera mässor och 20 lägenheter ska byggas upp i Lund. Arkitekten Linda Camara lovar att tolv personer får plats på fest i lägenheten.

– När utställningen invigdes var vi tolv personer där inne, som stod och snackade. Det var ju inte fest men alla sade det, att det borde ju funka. Man kanske inte har fest i tio timmar men i några timmar, säger Linda Camara till P4 Kalmar.

Intresset är stort för lägenheten som är på tio kvadratmeter, innehåller en massa smarta förvaringslösningar och är helt byggd i trä. Linda Camara hade själv kunnat tänka sig att bo så här.

– Ja, det hade jag ju kunnat när jag var student. Och man får titta på vad har folk för val idag. Det är jättemånga som bor hemma, det är studenter som bor i garage, källare utan fönster. Det här är istället för ingenting, säger Linda Camara, som jobbar för Tengbom arkitekter i Kalmar och som har samarbetat med kollegan Pontus Åqvist i Malmö. Han tog fram planlösningen till "10 smarta m2" efter önskemål från AF bostäder i Lund.

Det behövs billiga studentbostäder. Och förutom bostadsbristen ser Linda Camara flera skäl till en sådan här satsning.

– Det här är utveckling på två fronter. Det handlar om bostäder. Och trä och miljö. Vi måste göra någonting och byggbranschen är en jättestor del i koldioxidutsläppen och miljöpåverkan generellt. Och trä är ett sätt att jobba med miljö, säger Linda Camara.

"10 smarta m2" är helt byggd i korslimmat trä. Studenter har varit med i diskussionerna om inredningen och det har bland annat lett till att köket är placerat öppet, på bästa platsen. Den lilla lyan är fylld med smarta lösningar för förvaring, ett uppfällbart bord som samtidigt är fönsterlucka och en loftsäng som rymmer två personer.

Det är klart att det ska byggas 20 lägenheter i Lund. Om det visar sig fungera bra finns det plats för 200 lägenheter till på samma tomt. Hyran beräknas till 2500 kronor per lägenhet.

Bostaden har visats vid Virserums konsthall i sommar och den har väckt stort intresse där. Enligt konsthallen var den det mest populära verket under TRÄ 2013. Nu ska den runt på flera bostadsmässor i landet och idag spelas det in en film som ska visa hur livet kan gå till i den lilla lägenheten. Länsteatern i Jönköping gör en sorts fiktiv dokusåpa tillsammans med ett filmteam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".