Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

FP-politiker kräver Sjögrens avgång efter äldreskandalen

2:55 min

Vad ska hända med chefer och politiker som bär ansvaret för att problemen inte har lösts på äldreboendet Smedängen? Folkpartisten Björn Brändewall är klar över vad han tycker svaret måste bli: både ansvariga enhetschefer och Steve Sjögren (S) måste lämna sina poster, kräver han. 

Björn Brändewall har precis läst igenom den oberoende konsultrapport som bekräftar att äldre på boendet blivit slagna och kallade "gubbjävel", bland annat.

– Man får en klump i halsen när man läser det, säger han.

– I våras när larmen kom stod ord mot ord – men nu har vi fått svart på vitt att nästan all vanvård bekräftas.

Vad ska man dra för slutsatser av det?

– Jag tror att det har uppstått en tysthetskultur – att man känner att man inte vågar eller bör rapportera när det sker missförhållanden.

Nu kräver han att ledningen byts ut:

– Både cheferna och ytterst omsorgsnämndens ordförande, som har tagit på tok för lätt på sitt ansvar, borde avgå tycker jag.

Sjögren får stöd

Ordföranden för omsorgsnämnden i Kalmar, Steve Sjögren (S), säger till P4 Kalmar att han inte har några planer på att avgå.

Han får stöd från sin partikollega Anette Lingmerth:

– När det gäller politik så är det alltid enkelt att kasta skit på varandra. Jag tycker inte att det är konstruktivt och det leder inte till någon verkstad.

Vilket förtroende har du för förvaltningen och för Smedängen?

– Jag har förtroende för att det här ska lösas och att man går till botten med problemen.

Men hur kan du ha det, när det är andra gången de misslyckas?

– Det här är helt oacceptabelt och helt horribelt att människor som är multisjuka, ofta med demensdiagnoser, ska vara rädda för att be om hjälp. De ska inte ens behöva be om hjälp. Vi ska ha en så professionell personal i vår kommun att det här gör man ändå.

Vad är problemet? Problemet med ditt synsätt ligger inte på ledningsnivå egentligen?

– Det är alltid ledningen som problematiken går tillbaka till. I ledarskapets natur ligger det också att ta obekväma beslut. Ibland kan man behöva avskeda människor. Det gäller hela ledningsstrukturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista