Johan Persson (S) samtalar med partiledaren Stefan Löfvén. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar

Löfven lovar besked om regeringsfrågan

Vill inte uttala sig om länspolitikernas möjligheter
2:25 min

Innan valet kommer Socialdemokraterna ge mer konkreta besked än idag om hur de ser på regeringsfrågan. Det sa Stefan Löfven när han besökte Kalmar i dag, i en intervju där han också pressades på frågan om Kalmar län hade några tänkbara ministerkandidater om de vinner valet.

Det är snart ett år kvar till valet. Det har märkts i Kalmar län den här veckan, även om det kanske är en slump. Båda Miljöpartiets språkrör har varit här och på fredagen var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Kalmar.

Gustav Fridolin sa under torsdagen att han gärna är med i en regering med Socialdemokraterna. P4 Kalmar bollade över frågan till Stefan Löfven:

– Vi menar på att vi ska ge besked till väljarna före valet om hur vi ser på regeringsfrågan och det finns många alternativ. Det som är viktigast för oss, det är att vi har en regering som får igenom sina förslag i riksdagen på ett eller annat sätt. Vi säger till väljarna att när ni har sagt ert, när valresultatet är klart, då ska vi ta ansvar för att kunna bilda en stark regering där inte Sverigedemokraterna får vara vågmästare.

Ingen tävling

Löfven gjorde klart att han inte vill se valrörelsen som en tävling mellan två block.

– Väljarna vill inte ha en cementerad blockpolitik.

Socialdemokraterna gick starkt i Kalmar län i förra valet, inte minst i Kalmar. På vilket sätt påverkas Stefan Löfven av det här i valrörelsen?

– Man kan alltid lära av varandra, men utan att särskilt lyfta upp Kalmar mer än någon annan plats i landet.

Rörde inte en min

När det gäller möjligheten för Kalmar län att få med en minister i en eventuell regering är beskedet väntat:

– Det tänker jag inte resonera om ännu, det är en sak som kommer långt långt senare, svarade Stefan Löfven som inte rörde en min när P4 Kalmar nämnde namn som tidigare ministern Lena Hallengren och kommunalrådet i Kalmar – Johan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".