Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Virserum

Konsthallens nya chef måste bo lokalt – och jobba hårt

1:05 min

Det blir inte lätt att ersätta Henrik Teleman när han slutar som chef för Virserums konsthall. Det konstaterar Margaretha Hultgren, ordförande för konsthallens styrelse som nu har annonserat ut den lediga tjänsten.

Hon säger till P4 Kalmar att det viktiga är att hitta någon eller kanske ett par personer som kan fortsätta att arbeta med inriktningen som konsthallen har. För den får inte förändras.

Väl förberedda

Det är snart ett år sedan som Henrik Teleman bestämde sig för att sluta så styrelsen för konsthallen har haft tid att förbereda sig. Margaretha Hultgren säger till P4 Kalmar att han också ofta har påpekat att de måste tänka på att han inte kommer kunna vara chef där för evigt. Och när han väl hade bestämt sig blev de lite oroliga.

– Nu när vi har bearbetat detta under våren i alla möjliga sammanhang så känner vi i alla fall ett visst lugn inför framtiden, säger Margaretha Hultgren.

Startade konsthallen

Det handlar om en speciell person och en speciell institution som nu ska gå skilda vägar och eftersom Henrik Teleman dessutom startade det hela för 15 år sedan är det svårt att föreställa sig att någon annan skulle kunna vara chef där. Han har jobbat näst intill dygnet runt i perioder, både med snickarbyxor någonstans i hallen inför en utställning och med möten i kulturbyråkratins korridorer långt från skogen.

Frågan är nu hur Virserums konsthall med Margaretha Hultgren i ledningen ska kunna upprätthålla det alternativa arbetssätt som Virserums konsthall står för:

– Jag tror inte att man kan hitta någon annan ledare, eller flera ledare, som kan vara som Henrik. Utan vi måste försöka hitta någon eller några som kan arbeta i den andan på något sätt, för det mål och den inriktning som konsthallen har den ligger fast.

Kräver hårt arbete

I annonsen som lades ut i början av veckan som gått står det bland annat att personen de söker ska kunna visa resultat. Virserums konsthall har blivit en av de kulturinstitutioner i Kalmar län som får fasta bidrag från Regionförbundet och Statens kulturråd, Hultsfreds kommun bidrar också.

Men de fasta bidragen är för låga i relation till konsthallens potentital, pengarna räcker till 40 procent av verksamheten och resten kommer in från sponsorer och tillfälliga bidrag som söks för olika projekt. Något som också kräver hårt arbete.

Måste bo lokalt

Ett annat krav är att chefen måste bo i lokalsamhället.

– Kanske inte precis inne i Virserum men i närområdet här. Virserums konsthall är ju till för människor som bor här i området, i skogsområdet, i glesbygden och då kan man inte bo i Stockholm och vara konsthallschef utan man måste bo här, vara här och förstå hur människor har det i det här området, säger Margaretha Hultgren.

Men samtidigt måste man kunna prata med "dem i Stockholm" till exempel?

– Ja, så måste det vara. Det är ju dubbelt, säger Margaretha Hultgren.

Sista ansökningsdag till tjänsten som chef för Virserums konsthall är den 13 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista