Foto: Ted Karlsson / SCANPIX
Speedway

Ljung tog första SM-medaljen

2:26 min

Andreas Jonsson tog sitt sjätte SM-guld när den individuella SM-finalen avgjordes i Vetlanda på fredagskvällen. Västerviks Peter Ljung tog sin första individuella SM-medalj genom att bli trea.

Gamle världsmästaren Anders Michanek stannade på fem SM-guld, och i och med segern i Vetlanda klev Andreas Jonsson förbi i den interna "Roslagsligan".

Men vägen till det sjätte guldet var långt ifrån spikrak. Jonsson, som kör för Rospiggarna och Ikaros Smederna i Sverige, inledde med fem poäng på sina tre första heat. Men sedan hände något.

-Jag gjorde lyckade justeringar med cykeln, och fick riktigt bra fart, sade han.

Effekten var optimal. Jonsson avslutade tävlingen med tre raka heatvinster, vilket räckte för att bärga guldet.

-Det är alltid skönt att vinna, och för mig som har haft det motigt är varje heatseger viktig. Det kändes också riktigt skönt att kunna vända en dålig start till något riktigt bra, det stärker självförtroendet, sade Jonsson.

Silvermedaljören i tävlingen, Jonas Davidsson från Motala, hade kört full poäng fram till finalen, men trots att han tog ledningen i finalheatet kunde han inte hålla undan för Jonsson.

TT/P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista