1 av 3
Bara stenväggarna blev kvar av ladan i Mörbylånga kyrkby. Foto: Louise Haag
2 av 3
3 av 3
Branden i kyrkbyn. Foto: Louise Haag
Mörbylånga

Även den senaste ladubranden misstänks vara anlagd

2:37 min

I Mörbylånga kyrkby på Öland totalförstördes en stor lada i en brand  under lördagsmorgonen. Fyra brandstyrkor lyckades stoppa branden från att sprida sig till ett bostadshus som ligger alldeles intill ladan.  Den nu ödelagda ladan stod strax intill den lada som brändes ner för nästan exakt ett år sedan. En utredning om mordbrand är inledd.

På sensommaren och hösten i fjol utredde polisen misstanke om mordbrand i flera fall i trakten, men någon misstänkt pyroman hart inte gripits.

Inga djur eller människor kom till skada i branden. Men ett par bilar inne i ladan blev lågornas rov.

I Mörbylångatrakten har flera bränder anlagts på senare år, men ännu har ingen misstänkt gripits. Om lördagens brand är anlagd ska utredas av polisen, men någon naturlig brandorsak gick inte att hitta under lördagsmorgonen.

Ett par byggnader bl a ett bostadshus ligger bara dryga meter från ladan som brann,  men några gynnsamma omständigheter gjorde att en storbrand kunde undvikas. Bygganderna i byn ligger annars mycket tätt.

--Jag var mycket orolig för att branden skulle sprida sig, men att ladan hade höga stenväggar och att vindriktningen var gynnsam hjälpte oss, säger Rutger Thuresson som ledde brandstyrkan i morse.

Så har det brunnit i trakten

Listan på outredda bränder i trakten av Mörbylånga börjar bli lång

2012:

26 augusti: Scoutstugan i Mörbylånga antänds. Inga omfattande skador.

27 augusti: En lada i Mörbylånga kyrkby förstörs i en anlagd brand

30 september: En villa brinner ner i Södra Bårby.

Oktober: Försök till mordbrand i Simsällskapets lokaler.

2013

30 augusti: Ny brand i lada i Mörbylånga kyrkby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista