Erik Ullenhag vill motta alla nya med ceremonier. Foto: Mats Rundbladh/Sveriges Radio
Sverige

Ceremoni för alla nya svenskar

Alla kommuner måste från den 1 januari 2015 hälsa nya svenska medborgare välkomna med en årlig ceremoni. Det sker i dag i ungefär hälften av kommunerna. Regeringen kommer att avsätta fem miljoner kronor årligen i riktade bidrag till kommunerna för ceremonierna.

Till SVT Nyheter säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) att de ska "främja känslan av tillhörighet och markera det svenska medborgarskapets betydelse" och även främja integrationen. Att närvara vid ceremonin blir frivilligt för de nya medborgarna.

- Vi har slarvat med att använda medborgarskapet som verktyg för integration och samhörighet. Den som väljer att bli medborgare visar att han eller hon är här för att stanna och göra Sverige till sitt land. Det är ett stort och viktigt steg att ta och därmed värt att firas ordentligt, säger Ullenhag i ett pressmeddelande.

TT/P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".