Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar Län

Vården har klarat trycket i sommar

Akuten i Kalmar har haft fler patienter i sommar än förra året, 5,8 procent under de mest intensiva åtta veckorna. Men trots det har det fungerat väl enligt chefen Erik Lexne. Dels eftersom man haft mer personal än förra året, dels de nya lokalerna som gör att arbetet kan planeras bättre.

Dessutom har ett nytt arbetssätt gjort att väntetiden för att få träffa en sjuksköterska minskat svarar Erik Lexne när P4 Kalmar utvärderar sommaren på sjukhusen i länet.

– Sjukhuset i stort har gjort en mycket bra sommarplanering som, jämfört med föregående somrar, minskat ned "propparna" varför det inte har varit samma svårigheter att lägga in patienter, svarar Erik Lexne, och tillägger att de ännu inte gjort någon fullständig analys av sommaren.

Sjukhuset som helhet har enligt sjukhuschef Johan Rosenqvist haft en god platssituation med undantag av några enstaka tillfällen. Däremot har flera enskilda kliniker haft perioder med hög beläggning, mest uttalat för kirurgkliniken och medicinkliniken.

På Västerviks sjukhus har det enligt sjukhuschef Henrik Holmberg varit en normalsommar och det har fungerat som förväntat på de flesta enheterna.

– Under kortare perioder har vårdtyngden varit större än förväntat, då i kombination med ett stort inflöde av patienter, t ex förlossningspatienter, svarar Henrik Holmberg.

När det varit så har det kunnat bli extra pass eller omplanering. Fler har förskjutit sin semester under 2013 än tidigare år vilket underlättat i Västervik där Henrik Holmberg tycker de hållt en mycket bra tillgänglighet under hela sommaren.

Också i Oskarshamn har det fungerat bra enligt sjukhuschef Bibi Hedén, trots att de fått dubbelt så mycket sökande patienter tack vare att akuten där fått ett nytt uppdrag. På kvällstid och på helger ska de ta hand om patienter som behöver vård som egentligen hör hemma på vårdcentralerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista